Nieuws

kledingmatenPaar maatjes gegroeid? Risico op borstkanker groeit mee!

Britse wetenschappers (University College London) hebben mogelijk een voor vrouwen betrekkelijk eenvoudige manier gevonden om hun risico op het ontwikkelen van borstkanker vast te stellen. Bij een onderzoek bij meer dan 90.000 vrouwen van in de 50 en 60 constateerden ze dat hun risico om borstkanker te ontwikkelen met 33% steeg als ze vanaf hun 25e iedere tien jaar een kledingmaat groeiden. Groeiden ze in diezelfde periode twee maten dan liep het risico op tot 77%.

Duidelijke boodschap
Onderzoeksleider professor Usha Menon zegt in BBC News Health: “Als door anderen bevestigd zou kunnen worden dat kledingmaat een goede voorspeller is voor de ontwikkeling van borstkanker bij oudere vrouwen, zou dit een heel eenvoudige en makkelijke manier zijn om iemands gewichtstoename te monitoren.” Daarmee kan op een eenvoudige, maar niet mis te verstane, manier de doelgroep van oudere vrouwen op hun risico gewezen worden.

De studie heeft beperkingen, geven de onderzoekers toe. Zo zijn de gevonden resultaten gebaseerd op wat vrouwen zeggen zich te herinneren over hun kledingmaat van tientallen jaren geleden.

Gewichtstoename en buikvet: risicofactoren voor borstkanker
Overgewicht en obesitas zijn bekende risicofactoren voor kanker, met name buikvet. 40% van alle borstkankergevallen kan voorkomen worden door leefstijlveranderingen: afvallen en meer bewegen.